Over ons

Agrotechniek en apparatuurblog Welkom op mijn blog over agrotechniek en apparatuur. Mijn naam is Pieter en ik ben derdejaarsstudent aan de Wageningen University. Mijn passie voor agrotechniek wil ik graag delen en ik ben daarom deze blog begonnen. Hier schrijf ik over alles wat met agrotechniek en apparatuur te maken heeft. Mijn recente onderzoeken zijn hier terug te vinden en ook mijn ervaring met agrotechniek als boerenzoon. Ik hoop een breed en duidelijk beeld te geven over deze tak van sport en op educatieve wijze meer te kunnen delen over het vak. Wees welkom en lees alles wat je wil weten over agrotechniek.

Zoeken

Archief

Recente artikelen

Hekwerk: omheining paarden
9 november 2017

Kabels en leidingen: pe leidingen

Polyethyleen leidingen, of pe leidingen, zijn thermoplastische buizen die gemaakt zijn van materiaal dat gesmolten en geplooid kan worden. Pe leidingen zijn robuust, flexibel,veilig en duurzaam. De leidingen hebben een heel goede weerstand tegen inwerking water en chemische stoffen. In vergelijking met pvc, ijzer en beton zijn pe leidingen zeer flexibeler in gebruik.

Corrosieweerstand van de leidingen

Corrosie is een van de belangrijkste problemen waarmee metalen buizen te kampen hebben. Het is moeilijk om de levensduur van metalen leidingen te verlengen door bijvoorbeeld een speciale coating aan te brengen. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de leidingen blijven onderhevig aan corrosie. In tegenstelling tot de traditionele metalen buizen roesten of corroderen pe leidingen niet. Daardoor hebben ze een langere levensduur en zorgen ze op lange termijn ook voor besparingen omdat ze minder frequent vervangen moeten worden. De levensduur van een pe leiding wordt geschat tussen de 50 en 100 jaar. Dit hangt af van het ontwerp, de installatie en de toepassing waarvoor ze gebruikt wordt.

Lekvrije verbindingen

Het gebeurt regelmatig dat metalen buizen gaan lekken op de plaats waar ze gekoppeld zijn. Dit gebeurt in woningen en grotere gebouwen, maar ook ondergronds in de straten, waar de buizen gebruikt worden voor de waterdistributie. Dit kost de steden en gemeenten enorm veel geld omdat het waterverlies kan oplopen tot 15% of meer. Bij de aanleg van nieuwe leidingen maakt men vaker gebruik van pe leidingen omdat ze door middel van warmtefusie kunnen verbonden worden en op die manier permanent lekvrij verbonden zijn. Omdat het systeem zo betrouwbaar is, wordt het ook gebruikt door de aardgasindustrie.

Installeren zonder graafwerken

Wanneer er een lek was in de waterleiding moesten de voetpaden telkens opnieuw worden opgebroken om sleuven te graven voor een nieuwe leiding. Pe leidingen kunnen geïnstalleerd worden door gebruik te maken van een milieuvriendelijke technologie. Een boormachine maakt een doorlopend gat in de ondergrond zodat de leiding door het gat kan getrokken worden. Dit systeem kan toegepast worden door de uitstekende treksterkte, de flexibiliteit en de slijtvastheid van de pe leidingen.  Naast hun uitstekende fysieke eigenschappen hebben pe leidingenook milieuvriendelijke kenmerken. De productie van pe leidingen vraagt veel minder energie dan niet-kunststof buizen. Door hun beperkt gewicht zijn ze gemakkelijk te transporteren en te plaatsen. Door de perfecte koppeling gaat er heel wat minder kostbaar drinkwater verloren in de ondergrond.  De leidingen hebben een zeer lange levensduur en kunnen na jarenlang gebruik onder druk, zoals water- en gasleidingen, toch nog gerecycleerd worden voor het transport van vloeistoffen of gassen die niet onder druk staan.

Tags: